Oktay Rende
Güçlendirme ve Tadilat İşleriniz için Güvenin Tek Adresi Hatay Sahra Mühendislik İnşaat Taah. ve Tic.Ltd.Şti. olarak sizlere hizmet sunmaktan gurur duyarız.
■ Deprem Risk Analizi
■ Hasar Tespiti
■ Anahtar Teslim Tadilat İşleri
📞 0 (507) 317 84 34
Metraj Nedir?
Metraj, bir inşaat projesinde inşaatı meydana getiren tüm yapı elemanlarının oluşumunda kullanılacak olan malzeme ve yapılacak olan tüm işin miktarını tespit etmek amacıyla yapılan bir hesaplama çalışmasıdır. Metraj; proje üzerinden de yapılabilir, mevcut bir yapıda yerinde ölçüm yapılarak da yapılabilir.
Metraj, proje üzerinde gösterilebilecek bir işlemdir. Aynı zamanda yapının olduğu yer üzerinde de ölçüm çalışması yapılabilir. Keşif işlemleri, bütçe ve hakediş çalışmaları gibi farklı alanlarda kullanılabildiğinden metrajın nasıl hesaplanacağını öngörmek için tek bir yöntemden bahsetmek mümkün değildir. Bu işlemi yaparken genel olarak iş kalemleri birimlerine göre gerekli ölçümler yapılmalıdır. Uzunluk, alan ölçümleri farklı birimler üzerinden yapılmaktadır. Metraj çalışmalarında ölçümler için;
-
Uzunluk ölçümlerinde metre cinsinden
-
Alan ölçümlerinde en ve boy ölçümü çarpılarak metrekare cinsinden
-
Hacim ölçümleri en, boy ve yükseklik ölçümleri çarpılarak metreküp cinsinden
-
Ağırlık ölçümleri tartılarak
işlem yapılır. Bu nedenle metraj çıkarma çalışmalarında hangi alanda ölçüm yapılacaksa o ölçüm alanı iyi bir şekilde incelenmeli ve çalışmaları yapılmalıdır. Yanlış bir ölçüm birimi kullanımı sonucunda tüm proje hatalı olarak gösterilebilir. Ayrıca yapının bölümleri arasında o yapıya ait tüm elemanlar detaylarıyla, ayrı ayrı gösterilmelidir.
* Doğrama alanı x 0,80 = Cam yüzeyi alanı
* Her pencere kanadına 2 adet menteşe + 1 adet ispanyolet takımı
* Her vasistas kanadına 2 adet menteşe + 1 adet ispanyolet takımı
* Her kapı kanadına 3 adet menteşe + 1 adet kapı kilidi + 1 adet kapı kolu ve aynası + 1 adet stop
Metraj Birimleri:
Metraj yöntemlerini açıklamadan önce hangi işin metrajı hangi birimle hesaplandığı gibi kritik bir noktaya değinmek gerekir. Bunun için en çok kullanılan metraj birimlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
-
Kazı İşleri-m³
-
Kaplamalar-m²
-
Toprak Taşıma-m³
-
Yarım Tuğla Duvar-m²
-
Blokaj-m³
-
Kalın Tuğla Duvar-m³
-
Büz Döşeme-m
-
Denizlikler-m
-
Beton İşleri-m³
-
Bordürler-m
-
Betonarme Demirleri-ton
-
Sıva, Boya İşleri-m²
-
İksalar-m²
-
Badana-m²
-
Kalıplar-m²
-
Mozaik-m²
-
İskeleler-m²
-
Yalıtım İşleri-m²
-
Moloz Taş Duvar-m³
-
Ahşap Doğrama-m²
-
Kesme Taş Duvar-m³
-
Cam-m²
-
Çatı Örtüleri-m³
-
Demir İşleri-ton
İHALE MEVZUATINDA DEĞİŞİKLİK
İhale Mevzuatındaki Değişiklikler
Banka Referans Mektubu Artık istenmeyecek
Yapılan değişiklikle 13.01.2023 tarihinden itibaren; Mal, hizmet, Yapım ve/veya danışmanlık ihalelerinde Ekonomik ve mali yeterlik kriterlerinden olan banka referans mektubu artık istenmeyecek. Bu hususta istenen tüm standart formlar, yine 13.01.2023 tarihinde geçerli olmak üzere yürürlükten kalkacak.
Beyan Edilen Bilgi ve Belgelerdeki Eksiklikler
İlgili değişiklikle; yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ve EKAP vb. kurum ve/veya kuruluşların sayfalarından sorgulanamayan tevsik edici bilgi ve/veya belgelerdeki eksiklikler tamamlatılabilecek(Kamu İhale Kanunu 37.maddesi kapsamında). Ancak bunun için; belgenin geçerliğine ilişkin taşıması zorunlu tüm asli unsurları sağlaması şart. Aksi halde bu belgeler sunulmamış kabul edilip teklifler değerlendirme dışı kalacak.
Fiyat Dışı Unsurlar Üzerinden Elektronik Eksiltme
Açık ihale veya belli istekliler arasında yapılan mal alımı ihalelerinde ilan ve dokümanda belirtilmek kaydıyla, fiyat ve/veya fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılabilecek. Düzenleme 02.05.2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
Bilişim hizmet alımı ihalelerinde istenecek belgeler
İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin istenilmesine ilişkin bentte; Kamu Bilişim Yetki Belgesi, Sızma Testi Yetki Belgesi gibi belgelere de yer verilecek(02.09.2023 tarihinde yürürlüğe girer)
Başlamış Olan İhalelerde
İlanı veya duyurusu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan ihaleler; mevcut hükümlere göre yürütülecek. (ilan veya duyuru tarihinde geçerli olan yönetmelik hükümlerince)
Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr